Versatility Beauty&Fashion fick möjligheten att sitta ned med sångerskan Amira från gruppen Roots By Nature i ett genomgående intervju som berör om deras delmål till framgång, dreadlocks, hennes kärlek till Swedish Hasbeens skor och perspektiv på skönhetsidealet.

roots by nature

Roots by Nature handlar om att vara Sann mot sig själv och mot andra.

Berätta för oss: Vem är Amira?

Jag är en tjej som är 27 år. Min pappa är från Egypten och min mamma är (var) svensk hon gick bort för två år sedan. Jag är född i Sverige men med en utländskbakgrund. Jag gör musik bland annat och är en kreativ person som gillar att uttrycka mig själv på olika sätt genom musik, kläder och olika forum så att säga.

Berätta kort om er resa till er framgång.
Det känns hela tiden som att när man når ett mål så har man ett till. Det är inte själva målet som är framgången utan det är resan i sig. Vi utvecklar oss hela tiden och vi försöker alltid hålla humöret och lågan uppe. Vi utvecklar oss på både i vår musikalitet och som människor eftersom det hänger ihop. Man kan säga att vi har delmål; förra året uppträde vi på olika festivaler bland annatUppsala Reagge Festival, vi har släppt en skiva och ett nytt mål är att boka in längre turné det här året. Vi är medvetna om att det är hög konkurrans men samtidigt vet vi att det inte finns lätta sätt utan det gäller att arbeta hårt och att tro på sig själv. Även om inte andra göra det så måste man veta själv vem och vad det man gör.

roots by nature1

Varför just namnet Roots by Nature?
Jag hade en firma för många år sedan då jag höll på med naturlig hårvård. Förutom musiken så är jag en locktian och utför braids. Jag är väldigt inspirerad av ekologisk hårvård, natural haircare som det kallas i USA och försökte ta hit det till Sverige och startade då en firma som jag ville döpa till Roots men det namnet var redan upptagen. Så jag gick vidare och spann på olika namn och till slut blev det Roots by Nature. Dock avvecklade jag det några år senare eftersom jag inte höll på med hår längre, utan fann andra intressen såsom resa och musik. Det fanns en grupp som redan hade det namnet. Så idag innebär namnet att man håller kvar vid sina rötter, att leva naturlig som möjligt genom att avstå från Chemical life, syntetisk liv som relativt normal vid den här tiden.Roots by Nature handlar om att vara Sann mot sig själv och mot andra.

Ni har precis släppt ut en ny skiva ”Walks of Life”-berätta om den.
Walks of Life är en skiva som innehåller många olika spår och har inte ett ända sound. Vi är två stycken jag och min partner Kwame. Vi är väldigt olika inom vår musikalsikt när der gäller ljudvision. Vi kommer från olika delar av världen vilket betyder att vi har gått igenom olika erfarenheter. Detta har vi sammanfört och därför heter vår skiva Walk of Life. Så alla från olika Walks of life kan hitta sin favorit i skivan. Den tilltalar olika generationer från gamla, unga och barn. Walks of Life är ett samlingsbegrepp till olika upplevelser.

 

Kommer ni ha flera spelningar i Sverige eller utomlands?
Förhoppningsvis till sommaren. Man måste vara ihärdig och vara på. Men det är som sagt på gång.

Din hårstil förklarar din connection till er musik, eller har du alltid haft dreadlocks?
Nej jag har inte alltid haft dreadlocks. Innan jag började med dreads för 4 år sedan hade jag ofta inbakade flätor. Det tog faktisk lång tid innan jag bestämde mig för att ha dreadlocks, eftersom jag anser att när man väl tar det steget är det en permanent tillstånd. Och att mina dreads har ett samband till musiken kan jag nog instämma eftersom de föddes nästan samtidigt som Roots By Nature.

Vad är din naturliga hårtyp?
Jag har blandhår vilket är rakt och vågigt hår, och den är mörkbrun. När jag var 18-19 år slingade jag och färgade håret väldigt mycket vilket till sist förstörde mitt hår. År 2005 bestämde jag mig för att sluta med alla kemikalisk behandling, klippte bort mitt slitiga hår och lätt det växa Natural.

Vad har du för attityd till ditt hår?
Jag har en positiv attityd till mitt hår och mina dreads har fått många (speciellt barn) att vara nyfikna varför det ser ut som det gör. Min egen känsla är att det är var det är, det finns där och jag tänker inte på det jag blir mer påmind så att säga. Jag nämnde att barn ifrågasätter om mina dreads men inte vuxna. Däremot fick jag mer reaktion under övergången till mina dreads men inte nu längre. Mina dreads är en del av min identitet.

tumblr_inline_mj8lk9UDYC1qjtxy8

Hur sköter du ditt hår?
Jag tar hand om mitt hår ganska mycket. Jag vill ta bort myten att dreads är ohygienisk och att det är en sorts klientet som bär denna hårstil. I till exempel i USA och Jamaica är det många som har dreadlocks band annat professionella yrken som jurister, läkare och domare. Jag är noga med mitt hår och tvättar den minst håret 1-2 ggr i veckan. Eftersom jag har dreads tar jag extra noga om min utväxt så att det ser rent ut som möjlighet genom att virkar in det. Jag använder mycket organiska oljor och ekologiska schampon, helst utan parabener och mineral oljor eftersom det skapar hinna i håret vilket resulterar till att håret känns smutsig som man bör undvika när man har dreadlocks. Så jag är noga med hårprodukter jag använder.

Någon speciell hårprodukt du har fastnat för?
Jag använder Virgin Coconut Oil det är ren kokosolja som jag köper på olika hälsokost affärer. Det är kokosfett som kan ha till matlagning, använda det som hudvård eller hårvård. Jag värmer ½ dl kokosolja och har det som hårinpackning i min dreads och det gör att dem får lyster samt att de orkar med den kalla vintern. Jag kan rekommendera Virgin Coconut Oil stark för de som har torrt hår. Shea Smör är även min favorit produkt all time den använder jag till både hud och hår.

Hårbehandlingstips du kan dela med dig för andra dreadlocksbärare?
I början ska man vara noga hur man lägger grunden. Att bära dreadlocks när håret är slitet, blekt, lock/rakpermanentat är inte optimalt. Ju friskare hår desto finare dreads får man. Och det viktigaste är att ta hand om utväxten var tredje vecka, vare sig man gör det själv eller hos frisören.

Besöker du någon salong?
Jag startade mina dreadlocks själv men saknade om att bli omskött och ompysslad fick mig att besöka salong igen. Jag går hos en kvinna som heter Ann Marie som äger salongen Seienstyle hon finns i Gamla stan. Hon är väldigt duktigt, utför dreads väldigt fort och är inte så dyr. Jag rekommenderar henne otroligt mycket.

Besrkiv din unika klädstil.
Jag gillar att kolla tillbaka i modehistorien . Jag älskar 50 tal och även 70 tals stilen, och gillar att vara dressad men ändå kvinnlig. Less is more är inget jag föredrar. Starka färger afrikanska tyger kan jag inte blunda för och jag gillar att blanda dyrt med budget.

 tumblr_inline_mj8lm1VRMc1qjtxy8

Var går du helst och shoppar?
Jag har fastnat för Swedish Hasbeens skor och i Stockholm handlar jag på bland annat Tjallamalla. Jag brukar även fynda på second hand och utförsäljningar hos Outlet. Jag syr även en del själv och har kompisar som syr. Så min klädstil är en blandning av eget sytt, kläder från Monki, av Tjallamalla m.fl.

Make Up eller Naturell?
Någonstans mittemellan. Att transformera sig genom smink är inget jag föredrar. Jag gillar att ha alternativ tillexempel att förbättra en dålig dag eller att framhäva sina bra sidor med smink. Den delen jag framhäver mest är mina ögon. Det sägs att dem talar.

tumblr_inline_mj8ln1fXci1qjtxy8

Har du några skönhetstips som du kan dela med dig?
Jag kommer att använda den Gamla klyschan att om man tänker mycket på insidan, genom att man äter och sover bra så ser man friskare och vackrare ut. Även att vara vän med sig själv är grundläggande. Har man lockigt eller rakt hår tycker jag att man ska bejaka den. Embrace yourself!Att vara självantagonistisk genom att man kämpar emot sig själv är så osunt vilket tyvärr är ett vanligt beteende idag. Det är en myt! Det är som att man jagar efter ett spöke som inte finns, en skugga som rör på sig hela tiden. Resultat till bra hy får man genom bra kost. Många glömmer bort det och istället skaffar sig dyra hudvårdsprodukter som kostar skjortan. Jag säger inte att det är dåligt, men man måste komma ihåg att tänka på lika mycket på insidan och såsom utsidan. Det har en förbindelse.


Intervju: av Charity
Text: Charity
Bilder:Lånad från Amira Roots By Nature
Besök gärna Roots by Natures hemsida

Related Posts

INTERVIEW WITH MIKAELA "COCO" URBOM (IN SWEDISH)
INTERVIEW WITH FELICIA MARGINEANU (IN SWEDISH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *