Versatility Beauty&Fashion har fått den stora äran att träffa en strålande vacker och målmedveten kvinna, som tror på att ta tag i problemet själv istället för att vänta tills någon annan gör det. Denna kvinna är författare till en svensk barnbok som speglar det nya och moderna Sverige. Möt Anna Munyua författaren till barnboken ”Melvin, Viktigast i Världen”. Fröken Munyua beskriver vidare i denna intervju hur relationen till hennes egna hår kan se ut och hur hon föredrar att låna sin mammas och systers kläder istället för att shoppa egna. Dock så är hennes stora passion skor, skor, skor och åter igen skor. 

anna munyua

Versatility Beauty&Fashion vill veta vem Anna Munyua är?
Om jag ska börja berätta om min bakgrund så är min mamma är från Sverige och min pappa är Kenyan. Jag föddes i Stockholm, men bodde ett tag i Uppsala, flyttade till Kenya i min pappas hemland i 1 år, men flyttade tillbaks till Sverige när jag var 7 år. Och den här gången var det i Boden där min mamma kommer ifrån, som ligger i Norrbotten. Så jag är uppvuxen där med min syster och min bror och känner mig som en Norrbottning. Och jag kan säga att jag är tacksam att jag växte upp med mina syskon för att då fanns det inte så många svenskar med utländsk bakgrund i Boden. Vi var ungefär 10 mörkhyade där jag växte upp när jag var liten. Det var en eller två tjejer som var mulatter som jag och mina syskon, de resterande var adopterade. Och pga. att vi var så få var vi jätte exotiska för de som bodde där och vi var förknippade med 70-80tals familjeserien Cosby på grund av vårt utseende.

Jag har alltid tyckt om att skriva, sjunga och har haft stort intresse för kultur, men har aldrig trott att jag skulle bli en författare. Min mamma jobbade på SAS, hon var ingen flygvärdinna men hon flög mycket och jag trodde då att jag skulle ha samma yrke som min mamma, eftersom vi reste mycket som barn. Jag träffade min sambo här i Stockholm och idag har vi två barn, en son och en dotter. Jag är svensk och engelsklärare på högstadiet.

Du är författaren till barnboken ”Melvin Viktigaste i Världen”. Berätta om vad som gav dig motivationen till att skriva boken och varför just en barnbok?
Det många inte riktigt tänker på när de läser böcker är hur litteraturen påverkar oss som människor, från barnböcker till vuxenlitteratur. Litteraturen påverkar våra normer, vad vi anser vara normalt och inte normalt osv. Så när jag blev gravid med mitt första barn ansåg jag att det var viktigt för mig med barnböcker som representerar hur Sverige såg ut idag. Jag tänkte att det måste ha förändrats sedan 30 år, när jag var liten. När jag skulle skriva min c-uppsats i litteratur undersökte jag hur karaktärerna såg ut i barnbilderböcker utgivna med svenska som originalspråk. Om karaktärerna hade annat utseende än det traditionellt svenska. Om de talade ”korrekt” svenska eller ”rinkebysvenska”. Men tyvärr fanns det nästan inga svenska barnbilderböcker med barnkaraktärer med mörkhudfärg. Det fanns böcker med barn som hade annan etnisk bakgrund, men då handlade berättelsen ofta om barn som har blivit adopterade från något annat land. Jag ville se barnbilderböcker där karaktärerna hade annan bakgrund än den traditionellt svenska. Där det inte betraktas som något annorlunda som behöver förklaras. Så i och med att jag ansåg att barnböcker var viktigt för mig tänkte jag antingen kan man sitta och gnälla tills någon annan gör det eller så får man ta tag i problemet själv. Så jag bestämde mig för att skriva en ny typ av barnbilderbok och föra in nytt blod.

 anna munyua2

Jag hade ingen erfarenhet som egen företagare, men jag hade tur som hade en sambo som tidigare varit egen företagare. Han stöttade mig mycket. Under den perioden bodde vi uppe i Luleå, Norrbotten. Jag var övertygad om att min marknad inte var i Luleå utan i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att få uppmärksamhet i södra Sverige kontaktade jag pressen, och boken har sålt ganska bra. Nu arbetar jag med bok nr 2. Jag har även framtida planer om att göra en animerad film av boken, en Melvin docka mm. Min tanke med min bok är att visa barn att det finns barn och familjer som Melvins familj. Jag har även funderingar på att skriva en ungdomsbok för att även inom den genren saknas det litteratur som visar hur Sverige ser ut idag.

Berätta kort om karaktärerna i boken och givetvis om Melvin?
Melvin skulle vara en tjej från början och skulle heta Matilda som min dotter heter, men det här var innan min dotter kom till. Men det fanns redan en barnbok med en känd Matilda, och jag kände att jag inte ville konkurrera med samma namn. Så jag började fundera på ett namn som är internationellt men som är även svensk. Jag har en vän som är barnmorska som sa till mig att det snabbaste växande namnet och som är populärt i Sverige var Melvin. Det fanns inga barnböcker som jag kände till med en karaktär som hade det namnet. Melvin är ingen traditionell tuff liten pojke, utan han är nära till sina känslor. Han har en storesyster som tar hand om honom när han är rädd och ledsen. Melvin är en ny och modern kille i tiden, förutom hans killiga leksaker, leker han även med dockor och barnvagn. Melvins mamman svensk och Pappan är Afrikan det var ett sätt för mig att visa det nya svenska familjen Viktigt är också att föräldrar som läser det kan identifiera sig med bokens berättelse. På tal om att identifiera sig berättas det i boken hur krävande Melvin kan vara och hur det är att vara som förälder idag. Alla föräldrar vill göra allt för sina barn och samtidigt sköta sitt jobb för det är ju precis så det är idag.

 

Säljs Melvin enbart i Sverige och om inte bara i Sverige i vilka länder försäljs Melvin?
Melvin säljs i Sverige än så länge, men däremot finns det en norsk boksida som säljer den också. Jag försöker även få Melvin till att ges ut i Kenya som ett Good-Will projekt. Problemet är att jag ännu inte hittat något tryckeri som kan trycka färgtryck av önskad kvalité. Men förhoppningsvis ska det ändå gå att genomföra. Jag arbetar även för att översätta Melvin så att den kan ges ut i ett asiatiskt land, eftersom de även anser att barnböcker som Melvinboken saknas där också. Jag upplever att det i vissa utvecklingsländer talas väldigt öppet om att ju mörkare du är desto mindre attraktiv är du. Det känns som att de törs vara mer öppet rasistiska än i många i- länder.
Kommer du att skriva fler barnböcker/ skönlitteraturer?
Som sagt kommer det fler Melvin böcker med nya karaktärer i. Jag kommer även att skriva ungdomsböcker. Det är en tuff bransch då det finns många nya små förlag men man måste ha tålamod.

Hur tror du att svenska barnböcker kommer att se ut om 10år i Sverige?
Jag skulle vilja säga att det kommer att hända jättemycket, men jag tror tyvärr inte att det kommer att göra det. Jag vill hoppas att det kommer att förändras, men jag tror att det kommer att gå väldigt långsamt.

anna munyua3

Versatility Beauty&Fashion är nyfiken på vad du har för naturlig hårtyp?
Min naturliga hårtyp är väldigt lockigt och jag har det oftast i kort page, eftersom när mitt hår blir längre blir det väldigt frizzigt. Jag har haft väldigt svårt att hitta bra produkter just för mitt hår eftersom den är väldigt blandat. I bakre delen är håret väldigt stora lockar medan framdelen är lite mer krusigt.

Hur tar du hand om ditt hår?
Jag brukar faktiskt gå till en hårfrisör som förstår mitt hår så bra. Hon äger en salong som heter Capelli som ligger vid Mariatorget. Hon är en hel svensk kvinna som har lärt och tipsat mig om hårprodukter som passar perfekt till mitt lockiga bland hår.

Vilka hårprodukter använder du?
Redken All Soft Schampo och Redken Smooth Down inpackning som man kan även lämna kvar i håret som återfuktar mina frizziga lockar väldigt bra.

anna munyua4

Har du någonsin gjort något mot ditt hår som du har ångrat?
Jag kan inte direkt säga att jag har ångrat, men jag rakpermanentade mitt hår några gånger och det vill jag inte göra om igen. Jag är så tacksam över mitt hår eftersom jag verkligen kan variera med olika hårstilar; jag kan antingen platta den för att få den att bli rak, och kan bara blöta ned den för att få mina naturliga lockar tillbaka.

Har du någonsin önskat dig en annan hårtyp?
Min mammas långa, tjocka brunt hår ville jag ha när jag var liten och säkert fortfarande idag. Men jag tycker inte att jag passar i rakt hår riktigt eftersom jag har väldigt smalt ansikte. Så jag är nöjd med mina lockar.

Smink eller Naturell?
Jag är en Naturell tjej. Smink använder jag gärna om jag ska gå ut och festa.

Vad är din favorit sminkmärke?
Jag tycker om Mac de har så stort utbud av smink. De har bra pigment i deras produkter.

Har du några skönhetstips som du kan ge?
Jag tycker att det är så vikigt med fräsch hy, så mitt skönhetstips är att sova ordentligt, att inte röka eller dricka för mycket alkohol. Det märks direkt på min hy när jag dricker alkohol. Jag rekommenderar att man går till hudterapeut för att bli ompysslad och få fräsch hy.

Vad gillar du mest med ditt vackra utseende?
Jag gillar att jag är mörk. Man ser fräsch ut. Jag minns att jag och min syster brukade tävla mot varandra vem som kunde bli brunast först när vi solade. Men det är ju självklart inte så bra att sola alltför mycket då man kan få pigmentfläckar.

Hur skulle du beskriva din kläddstil?
Min kläddstil är väldigt enkel och mycket svart; jag gillar mörk blå jeans eller svarta byxor och låga skor. Men visst har jag högklackar på mig då och då, men då är det mest när jag går ut och festar.

Vart går du helst och shoppar?
MQ gillar jag. De har mycket att välja på. Men jag lånar mycket utav min syster och min mammas kläder. Skor är jag väldigt svag för och kan lägga extra hundra lappar för dem.

Har du någon känd person som du ser up till när det gäller klädstil?
Jag har ingen direkt men jag gillar Carmen Diaz enkel stil, Jessica Sarah Parker á la Sex And The City Chic stil.

Sista frågan: Vad anser du om det dominanta skönhetsidealet idag?
Jag tycker faktiskt att det börjar gå mot rätt håll när det gäller kroppsidealet. Fler kändisar som har kurviga kroppsformer illustreras på media mer och mer till exempel Kim Kardishian, Beyonce Knowles, Scarlett Johansson med flera. Det känns som att snart ska alla vara kurviga, men då blir det jobbigt för oss som är naturligt smala. Därför tycker jag att det vore bra med en blandning, eftersom skönhetsidealet är något som inte tillfredställer oss alla.

Intervju: av Charity Odum
Text: Charity Odum
Bilder: Bild1,2,4 fotograferad av Charity Odum
Bild 3 och 5 lånad av Anna Munyua

Related Posts

INTERVIEW WITH AZUSA ITAGAKI!
INTERVIEW WITH SARAH ÅSARD (IN SWEDISH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *