My Sisters Hair är en salong i södra Stockholm som är specialiserade inom Afro Hår. Deshimona Natanel som är grundaren och ägaren av salongen som har medverkat i Healthy Movement with Versatility Beauty and Fashion 2016. Under delar av intervjun delar Deshimona givetvis med sig om vårdtips för kvinnor med lockigt och krulligt hår.

mynaturalhairr

Vem är Deshimona Nathanael?
Jag är en kvinna på 35 år med rötter i Sverige och Namibia. Har jobbat som afrofrisör i ca 10 år nu.

 

Berätta om MySisters Hair och iden till salongen?
Jag sökte mig till frisöryrket för att jag tidigt märkte bristen på afrosalonger som kunde färga och klippa i Stockholm. Jag hade velat öppna en egen salong sen jag började frisörskolan, så det har alltid varit ett mål. När tiden sedan var inne satsade jag.

IMG_1699 (1)
Många afrosalonger är kända för att utföra behandlingen
rakpermant för kvinnor med lockigt och krulligt hår. Men idag är
det fler och fler kvinnor med lockigt och krulligt hår som vill sluta med behandlingen och istället låter håret växa naturligt. Har ni haft kunder som har uttryckt sig om det och hur har ni bemöt dem?

Många kvinnor väljer just nu att sluta med rakpermanent och låta sitt hår växa ut naturligt. Detta är idag väldigt vanligt förekommande vilket jag tycker är positivt, jag tycker det är viktigt att man någon gång lär känna sitt hår utan preparering. Men det är också viktigt att inte döma de som väljer att fortsätta med behandlingen. Rakpermanent är och har aldrig varit en behandling som passar alla, och det kan gå otroligt fel om man t ex exprimenterar med dessa ämnen hemma.

Utför ni rakpermentent eller är det något som ni inte längre vill
erbjuda kvinnor med lockigt hår för att de ska kunna anamma sitt naturliga hår? Som följd fråga vill vi även dela med oss att för
5 år sedan intervjuade Versatility Beauty&Fashion välkända natural hair stylisten Felicia Leatherwood. En utav frågeställtingarna vi ställde henne handlade om vad hon ansåg om trenden med att kvinnor med lockigt och krulligt hår slutar rakpermanentar sig och istället låter håret växa ut naturligt. Hennes respons var att hon inte ansåg det som en trend utan mer som en rörelse . Håller du med/inte håller med med Felicia Leatherwood påstående?

Vi utför rakpermanent på daglig basis, och trots att andelen kunder som väljer att sluta med behandlingen ökar får vi även kunder som väljer att börja med behandlingen. Som jag sa tidigare dömer jag inte någon som vill släta ut sitt hår, detta behöver inte betyda att man på något sätt skäms över sina lockar utan kan helt enkelt ha att göra med val av frisyr. Och ja, jag tror absolut att natural hair är en movement to be reckoned with, lockigt hår är vackert och big hair är här för att stanna.

Hur skulle du beskriva din inre skönhet?
Min inre skönhet skulle jag beskriva som ödmjukhet, målmedvetenhet och empati.

Vad gillar du mest med ditt vackra utseende?

Jag gillar mina läppar och mina ögon. På bra hårdagar älskar jag mitt hår lockigt eller rakt.

Vad älskar du som bäst när det gäller ditt vackra hår?
Jag älskar att jag kan variera mig, ena dagen har jag det rakt och andra dagen lockigt. Jag älskar tjockleken när det är lockigt.

mysistershair1

IMG_9939 (1)

Vad är de tre saker du skulle rekommendera för kvinnor med
vågigt/lockigt eller krulligt hår?

Återfukta, använd milda schampon och ha håret utsläppt så mycket du kan.

Vad är de tre saker du inte skulle rekommendera för kvinnor med vågigt/lockigt eller krulligt hår?
Rekommenderar inte att man förlitar sig för mycket på sk protective hairstyles- flätor och weaves kan göra mycket skada om de görs fel och kan bidra till att håret tunnas ut permanent (vanligt i tinnar).

Jag rekommenderar inte att man gör kemiska behandlingar hemma utan att man vänder sig till de som har vana/ utbildning.

Sen rekommenderar jag inte att man blöter sitt hår för ofta för att få fram lockarna på morgonen, detta torkar ut och gör det frissigt.

Det har varit mycket diskussioner kring varför det måste finnas en typ av kroppsideal. Ett exempel var ”Strong is the new skinny” det nya skönhetsidealet år 2013. Versatility Beauty&Fashion är för hälsa och tycker att träning är det bästa medicinen för både
kropp och själ. Men tyvärr finns det tjejer och kvinnor som misstolkar meningen med träning. Idag eftersträvar många kvinnor (och tyvärr unga tjejer) ”timglas kroppen” genom att använda sig av korsett vid trängning som många kändisar marknadsför via sociala medier instagram såsom Amber Rose, Lindsay Lohan, Kim Kardashian West och hennes systrar Kourtney Kardashian och Khloe Kardashion mfl. Vad är din tankar kring dagens attityd för den nya kvinnliga kropps idealet?

Jag tycker att är bättre med kurvor som ideal till motsats mot tidigare smala ‘pojkkroppar’. Men att gå över gränsen och utsätta sig själv för hälsoskador för att nå ett skönhetsideal tycker jag är otroligt sorgligt. Jag tycker att medier och kändisar med stort inflytande har ett ansvar för hur unga människor påverkas av de kampanjer de medverkar i.

Hur ofta tränar du/ hur ofta tycker du att man ska träna för att
må bra?

Träning är det absolut bästa sättet att må bra för mig och jag tränar ca 2-3 ggr i veckan. Jag dansar samba och springer.

mysistershair
Healthy movement with Versatility Beauty&Fashion är en kampanj där vi vill inspirera och uppmuntra kvinnor världen över att sätta mål eller hitta sitt eget sätt att uppnå hälsosammare hår, kropp och inre skönhet detta år av 2016. Om du vill vara med i rörelsen vad är dina mål för att uppnå:

· Hälsosammare kropp

Att träna regelbundet utan krav på mig själv. Att missa ett pass är inte hela världen så länge man inte faller ur rutinen.

· Hälsosammare hår

Att minska på värmebehandling (platta) och kemisk behandling.

· Hälsosammare själ (inre skönhet)

Att träna på min självinsikt, att döma andra mindre och lita på mig själv mer.


Vilka sociala medier kan man följa MySisters Hair?

Vi finns på Facebook och instagram.

Något annat du vill tillägga?
Love yourself no matter what. Tack och ha det bäst.

 

Intervju av:
Versatility Beauty&Fashion

Related Posts

The Most Incredible Places to Rent in Venice
Interview with Zoliswa Mbadu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *