Versatility Beauty&Fashion har fått chansen att träffa och intervjua en DJ som ser till att folk kommer samman och skakar loss till rytmiska låtar såsom Latinmusik, Afrikansk musik, HipHop, Reagge mfl. Versatility Beauty&Fashion presenterar Diva Cruz, en Colombiansk Hot Tamalé som inte kan leva utan musik. Förutom som DJ är Diva en percussionist (en slagverkare) som har uppträtt tillsammans bland de största svenska musikartisterna. Miss Cruz berättar vidare inom intervjun om sin kärlek till sitt krulliga Afro hår och vill uppmuntra andra som har den typ av hår att göra detsamma. Grått och svarta plagg är inget för Diva, utan färgstarka och glada kläder är mer hennes smak. Diva delar även med sig om sin perspektiv om dagens dominanta skönhetsideal.
dj diva
Versatility Beauty&Fashion vill veta vem Diva Cruz är?
Jag är en kvinna på 33 år läser folkhälsovetenskap/psykologi på KI (Karolinska Institutet) och kommer ifrån staden Cali som ligger i Colombia. Sedan jag var liten har jag älskat musik och dans och började spela i en salsaband för barn när jag var 11 år och efter det började jag spela i olika salsaband. Bandet som var min verkliga skola hette D`cache orquesta. De var som min andra familj på den tiden jag var den ygsta utav alla och så klart blev man beskyddade av dem på grund av min ålder då och det är jag mycket tacksamt för idag. Där fick jag möjligheten att växa som både musiker och som person. Innan jag kom till Sverige läste jag socialt arbete i Colombia men hann bara med första termin. Jag kom till Sverige 1999 och skulle hälsa på min syster, moster och kusiner som bor här. Jag kommer ihåg att jag frös jätte mycket den sommaren jag kom hit och undrade hur jag skulle klara när vintern kom. Jag var mycket glad över att få vara och träffa min syster igen, men saknade mamma som var kvar i Colombia och ville tillbaka till Cali. Men jag stannade kvar i Sverige och har träffat min livskärlek. Jag är väldigt kär och är förlovad. Vi kommer att givetvis åka till mitt hemland. Innan jag kom hit hade syrran redan skapat lite nätverk bland olika musiker i Stockholm och första månaden hade jag redan musikjobb. Det fanns inte så många kvinnliga slagverkare vilket var till min fördel, men det var något jag inte begrep rikigt att det inte fanns många kvinnliga slagverkare, eftersom i Colombia finns många kvinnliga musiker. Som tur är finns det flera trummisar idag som min vän Liliana Zavala, Lina,Cristina och jag vet att det kommer fler.

Om man ska beskriva mig kort som person så är jag för det mesta alltid glad och skrattar mycket och högt är väldigt känslosam kan gråta lätt, älskar att umgås med familjen, med min man och vänner laga mat tillsammas. Jag försöker att ta vara på nuet och njuter av varje sekund av mitt liv för att man vet inte vad som kan hända imorgon .Att tänka positiv är viktigt i mitt liv oavsett om man befinner sig i en svårt situation. Älskar att spela musik, dansa salsa och samba, spela volley, laga och äta mängder av god mat och att vara nära havet, skaldjusplatå och en kokos träd.

Du är en professionell slagverkare som har uppträtt i kontinenterna Syd Amerika, Asien och Europa. Samt har du uppträtt tillsammans med bland de största svenska sångartisterna såsom Familjen,Conny Bloom, Magnus Lindgren, Timbuktu, Titiyo, Rigo & The Topaz Sound, Markoolio, Lisa Nilsson, Thommas Gylling, Sirqus Alfons och Tito Puente från Puerto Rico. Du har även medverkat i Svenska Melodifestivalen där du var med ett i band just då som hette Rigo feat. Topaz Sound and Red Fox. Dela gärna med dig känslan av all erfarenhet inom musik branschen du har varit med om och hur det har utvecklat dig både din musikalitet och som person?
Jag kan säga att jag har haft sådan tur att få träffa och lära känna grymma musiker och fina människor. Utan musik hade jag inte klarat av att vara ifrån min familij och vänner i Colombia i så många år. När man spelar i olika grupper utvecklas man som musiker, men man lär sig också att arbeta i grupp och förstå varandra. Det bästa jag vet är att göra timbal solo på en scen att titta sina medspelare och förstå varandra med bara en blick. Den känslan är obeskrivlig och jag tackar Gud för varje sekund jag befinner mig på scen. Det är något magiskt och positivt som händer med en när man står på scen . Att få medverka i Melodifestivalen var kul, men det var faktiskt inget jag hade planerat att vara med i. Nu när man har varit med i Melodifestivalen förstår man hur mycket hårt arbete det ligger bakom tv programmet jämfört när man sitter hemma på soffan och kritiserar alla deltagare. Jag hade som sagt jätte kul med Rigo&Topaz sound det va kul att få uppträda med dem på Melodifestivalen och att lära känna nya roliga människor.

Att få konstant träffa många nya musiker och människor öppnar nya väger för en och man bildar så mycket stort nätverk och det är oerhört viktig i denna bransch. Och absolut att träffa nya människor och att spela olika musik genre så utvecklas man både som person och musikalitet, men jag har alltid varit trygg att stå på scen. Det är en erfarenhet jag har haft sen jag var liten barn och kommer alltid att göra det även fast jag gör andra saker vid sidan om såsom att studera. Jag måste tillägga att ens musikalitet utveckling aldrig tar slut eftersom det kommer alltid nya genre man lär sig. Det är så fantastiskt och man lär sig nya saker var dag. Salsa och Latinmusik är min nummer ett genre, eftersom i mitt hemland Colombia var det just den genre man lärde sig hemma och i skolan. Men sen när jag flyttade till Sverige fick jag ta till mig sig hundra olika typer av musik genre bland annat rock, jazz, pop reagge mfl. Men mitt hjärta kommer alltid att slå för latin och salsa musik. Jag är väldigt tacksam för all erfarenhet, men det är viktigt att ha fötterna på jorden; Att dela med sig kunskap och att hitta nya sätt att lära sig nya saker är viktigt för utveckling.

Zarandea är ett salsaband som ni är med i och grundaren till. Det är väldigt speciellt och unik band. Berätta gärna för Versatility Beauty&Fashion läsare om vad det är som är unikt med salsabandet?
Jag kan börja berätta med att i Colombia spelade jag salsa och latin musik med ett gäng tjejer. När jag kom till Sverige saknade jag detta. Det fanns enbart killsalsa band eller blandat men inte tjej salsa band och i början kändes det helt omöjligt att hitta tjejer som verkligen var intresserad. Jag letade också efter tjejer som hade vana och som hade viljan att lära sig att spela salsa musik i ett stort gäng. Jag träffade Lena Bjärskog och andra svenska tjejer som hade bott i Cuba och har lärt sig att spela salsa musik där och de var intresserad att bilda ett salsa band grupp med mig. Två vänner till mig Liliana Zavala från Argentina, Caroline Scröder från Uruguay bodde i Sverige och då blev allt mkt lättare vi pratade samma språk och alla hade varit på kuba tidigare. Så började resan med Zarandea några stannade och andra byte inrikning. Det var många reptimmar men vi hade kul vi gjorde detta med hjärtat. Med mycket jobb och tålamod blev vi till sist 13st tjejer som tillhörde salsabandet Zarandea . Vi repade mycket på fryshuset och vi spelade mycket med hjärtat. Det var väldigt svårt i början att få uppträda eftersom scenerna var relativa små och det fanns inte så mycket publik. Men när vi väl uppträdde fick vi positiv respons och istället för att vi ringde och bokade för spelningar ringde festivalarrangörer oss från både Sverige och i utomlands. Det krävs mycket arbete i grupp för många olika viljor men vi lyckades skapa något fin som jag tror fortfarande saknar. Idag finns inte bandet kvar då de flesta har blivit mammor och har andra projekt de jobbar med. Men musiker finns alltid och vi alla fortsätter att jobba i olika sammanhang och får nya utmaningar. Kanske i framtiden återförenas vi igen eller att våra framtida barn fortsätter med Zarandea Kids.

Förutom att vara en slagverkare är du en eftertraktad DJ. När fann du ditt intresse för att vara den som får människor att skaka loss på dansgolvet till rytmiska låtar?
dj diva2
Det var en kund som jag kände som undrade om jag kände till en DJ som hon ville ha till en fest. Tanken slog mig att jag kunde spela, eftersom jag aldrig har gjort det tidigare, men jag tog den chansen och sa att jag kunde vara DJ på hennes fest. Jag frågade en kompis som kunde lära mig hur man gjorde. Jag tog till mig det jag lärde mig och spelade skivor på festen samtidgt med min slagverk vilket jag tyckte va super roligt och sen dess har det bara rullat på. Jag spelade mest latin men sen blev man hyrd av andra och de ville höra annan typ av musik och givetvis började jag spela väldigt blandat musik och det tycker jag är bäst för att då får alla vara med och svettas i dansgolvet.
dj diva thaiboat

dj diva thaiboat2

dj diva thaibot3
Vilka klubbar i Stockholm/Sverige Dj:ar du denna sommar samt kommer du att uppträda iår?
Jag kommer att spela skivor och percussion i olika privata fester, bröllop och klubbar runt om i stockholm; Mosebake, Thaiboat, Södra bar, Ljungrens och F12. Och i de några utav de nämnda klubbarna kommer jag att spela skivor tillsammans med Thommas Gylling. Jag uppträdde med min slagverk tillsammans med Electro pop gruppen Familjen på Emmboda festivalen förra veckan. Andra festivaler jag kommer att uppträda är Kulturfestivalen från och med 16 augusti och Ung 08samma period. Denna helg är det dags för Way Out West så hoppas vi ses där! Under hösten kommer jag även att forsätta spela skivor med Miss DJ på Södra Bar en gång i månaden kommer vi att ha vårt klubb ZUNGA fram till december.
dj diva4

Versatility Beauty&Fashion tycker att ditt krulliga hår är otroligt vacker. Hur tar du hand om den?
Jag tvättar mitt med ett schampo som äntligen funkar för mitt hår. Den heter TIGI:curls catwalk. Sen använder jag naturliga produkter som min mamma hämtar från Colombia när hon hälsar på såsom avokado krämer, papaya krämer som jag använder som inpackningar.

Brukar du besöka någon salong eller har du en speciell hårstylist du besöker?
Ja Surebabyyes som ligger vid hornstull, är en salong jag besöker och är en stolt hårkund till Ola Lewitschnik. Det tog faktiskt tid innan jag hittade denna salong,. I och med att jag har krulligt hår gick man automatisk i början till afro salonger och det ända servicen de kunde erbjuda var att rakpermaneta mitt hår. Jag vet inte om det stämmer för alla men det är vad jag har upplevt. Sen när man gick till andra salonger ”sjussade” de iväg mig eftersom de kunde inte hantera min hårtyp. Jag anser att om man ska kalla sig för en frisör eller innan man verklgen kallar sig för en frisör bör man kunna ta hand om alla hårtyper. Men jag har äntligen hittat frisören som kan och förstår mitt krulliga hår. Jag rekommenderar starkt till andra som har krulligt/afro hår att klippa sig hos honom. Jag brukar också fläta mitt hår hos två vänner till mig som är gör konst på mitt afrohår den ena heter Yanina Casanova och den andra Miss DJ.

Vad använder du för hårprodukter som du skulle rekommendera andra med krulligt hår?
TIGI:curls catwalk. Och ett tips jag kan ge till kvinnor som har afrohår är att eftersom vårt hår har tendensen att bli torrt är det bra att använda naturlig olivolja som man masserar på håret (inte på hårbotten)speciellt på topparna. När du väl har masserat klart håret lägg upp det till en tofs och vänta i 30min eller 1 h och tvätta håret som vanligt. Du kommer att märka skillnaden på hur len och mjuk håret blir. Stör man sig på lukten av olivolja kan man använda Hair polisher Aloe daily treatment som är lukt- och alkohol fri.

Har du någonsin gjort något mot ditt hår som du har ångrat?
Att jag har rak permanentat mitt hår, vilket var första och sista gången.

Smink eller naturell?
Naturell. På scenen har jag smink, men till vardags föredrar jag att vara naturell.

Vilken/vilka smink produkter använder du som du skulle vilja rekommendera andra?
Mac är min absoluta favorit och som funkar bra för min hudfärg. Brukar även använda smink från Colombia som min mamma tar med sig när hon kommer på besök. Men Mac funkar mycket bra för oss mörhyade tycker jag.

Har du ngn skönhetstips som du skulle vilja dela med dig?
Jag har en huskur som min mormor brukar göra. När du ska tvätta riset använda första risvatten som ansiktsmask detta är jätte bra för hyn. Rosvatten är även bra. När man bastar är det bra att använda socker som man skrubbar på hela kroppen och huden blir len och mjuk. Sen ett annat tips jag kan ge för oss som är mörkhyade att vi kan oftast ha mörkare pigment under armhålan för att få bort det kan man använda sig av lime plus socker några gånger i veckan och det blir jämnare färg. En annan grej: för svarta prickar på näsan att använd en mogen tomat dela den i hälften lägg på havssalt rör det i cirklar på näsan. Det räcker att göra det en gång i veckan och helst under kvällen innan man går och lägger sig. Om man gör det på dagtid och när solen skinner kan det skada huden.

Vad gillar du mest med ditt vackra utseende?
Mitt hår, mina ben och min näsa

Hur skulle du beskriva din kläddstil?
Frukttropicallicious! Mycket starka och glada färger och gärna med stora blommor på.
dj diva bonita

dj diva bonita2

dj diva bonita 3
Jag minns när jag kom till Sverige och när det var höst och vinter hur svårt det var för mig att anpassa de färger man skulle ha under den årstiden vilket är grått och svart. Är det vinter och mörk ute tycker jag att man ska addera lite färgerglada plagg så att man blir glad, då blir inte vintern lika lång och tråkig. Oavsett vad folk ger en för blickar ha färglada vantar, mössa, halsduk eller vinterskor på dig. Va en regnbåge så att flera hänger med i svängen. Grått och svart är så lagom och tråkigt.

Har du någon känd stilikon du ser upp till?
Celia Cruz från Cuba. Hon har varit min idol sen jag var liten. Hon var väldigt energisk på scen och hennes klädstil symboliserar sin starka personlighet. Hon var både vacker och härlig som person. Såna artister som hon syns /hörs inte längre

Vart går du helst och shoppar?
Kläder jag helst använder är ett colombiansk märke: Studio F colombiansk märke(köper när jag är där eller mina släktingar tar med till mig. Köper mest kläder när jag är utomlands eller via nätet. Second Hand och Vintage affärer hittar jag oftast snygga kläder. Det händer att jag köper kläder från Gina Tricot eller Zara. Vill även tillägga att mina scenkläder är min kära syster som designar.

Sista frågan: Vad anser du om det dominanta skönhetsidealet idag?
Skönhetsidealet idag har verkligen gått över gränsen. Jag tänker på plastik operation då många gör ingrepp för det minsta lilla grejen. Och vi vuxna påverkar barn samtidigt som vi skadar dem mer än vad vi tror när vi håller på såhär. Vi har verkligen kommit till en punkt där vi har tappat det moraliska och det spirituella och tänker enbart på det ytliga. Jag tycker att den yngre generationen har blivit allt hårdare mot sig själva vilket jag anser är ett stort samhällsproblem. Jag har jobbat med barn på fritidshem/skolor och jag ser redan hur stort krav de har på sig själva speciellt flickor mellan 6-8år. När det är dags för mellanmål vill inte de ha smör på mackan och fördrar grön eller blå mjölk istället för rött. Det är inte OK att de tänker så vid sådan ung ålder. Vi vuxna måste börja visa ett bättre på exempel oss själva genom att visa att genom att lyckas i livet ska må bra i själen och att det är helt naturligt att bli äldre och rynkor får man bara. Rynkor berättar vad man har gått igenom i livet, det är tecken på det livet man har levt. Jag längtar tills när jag blir mormor och berättar för mina barnbarn vad mina rynkor symboliserar det livet jag har levt. Det kommer att vara myckett att berätta. Det är bara positivt med rynkor. Det är just därför jag tycker det är så tragiskt med hur medierna retuscherar modeller på ett onaturligt sätt. Det är en skandal. Som sagt anser jag att vi har förlorat det spirituella och tycker att vi måste hitta tillbaka och skapa balans för både kropp och själ. Det börjar främst med oss vuxna och föräldrar som måste påminna våra barn att det inre är det viktigaste. Men vi har mycket kvar.

På tal om att vi har mycket kvar tänker jag på mitt hemland Colombia där synen på Afro hår är fortfarande något negativ och man ser fler afrocolombianska kvinnor med mer rakhår än naturlig. Visst det ser fint ut med lösshår och det har jag också haft. Jag gillar att ha olika hårstilar men vi måste känna oss stolta över våra rötter och vår utseende som den är. Även att vara ljushyad anses mer attraktivt än kvinnor med mörk hy. Förra året när jag besökte Colombia åkte jag dit med mitt Afro hår. Och självklart fick man kommentarer om mitt hår vilket gjorde mig väldigt ledsen. Många tyckte det va dags för mig att göra rakpermanent, några frågade hur jag vågade gå ut så där och om det va peruk och jag blev så upprörd. Men istället för att låta sig tryckas ned gjorde jag mitt hår ännu större och jag minns hur folk på gatan blev chockade. Visa kom fram och sa att det var vackert mest svarta män tyckte om att se naturlig hår och andra gav otrevliga blickar. Vi som har krulligt hår måste visa att vi är stolta över vårt krulliga hår. Om inte vi accepterar och respekterar vår egen hårtyp vem kommer annars att göra det? I Sverige vill folk röra på mitt hår vilket jag tycker är irriterande. Men som sagt vi har mycket kvar genom att lära varandras ”hårkultur” mm. Vi får bara inte ge upp hoppet och börja inse att sluta leta efter det som inte finns och var glada för det vi har och för vilka vi är och vara stolta över vårt utseende som den är. Vi måste jobba mycket mer med vårt inre och ta hand om den så att vi kan acceptera oss själva bättre.

Text: Charity
Intervju: av Charity
Bilder: Bild 3,4,5,6 fotograferad av Charity Bild1,2,7,8,9 Fotograferad av Mikael Silkeberg

Related Posts

INTERVIEW WITH ADENA ASOVIC (IN SWEDISH)
INTERVIEW WITH AICHA GAYE (IN SWEDISH)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *