Nu är det Jennifer som gäller. 2015 är mitt år! Jag ska göra precis det jag tycker är roligt, inte begränsa mig; ta hand om min familj och min underbara son som har varit världens
stöd. 

Versatility Beauty&Fashion har fått äran att träffa och intervjua en vacker själ med unik skönhet som har stor passion för mode och stil. Möt Jennifer Jarju som delar med sig om sin kärlek till sin stora och vackra lockiga och krulliga hår (som enligt henne är hennes Blessing), hennes perspektiv om trender och skönhetsideal. Jennifer Jarju delar även med sig om sitt mål för hälsosammare hår, kropp och inre skönhet detta år av 2015. 
jennifer

Vem är Jennifer Jarju?
Jag är en kvinna med barn och familj som är uppvuxen i Stockholm och har de senaste
12 åren arbetat med Mode.

Hur skulle du beskriva din inre skönhet?
Jag tror att ens inre skönhet växer fram med åren. Jag är 36 år och jag tror att man
genomgår olika faser i livet när man är som ung. Jag skulle nog vilja säga att vid 30 år börjar man acceptera sig själv som man är. Inre skönhet för mig innebär att våga stå för vem man är. Jag har alltid vågat vara mig själv och vågar vara precis som jag är. Jag är öppen, social, snäll kanske för snäll och bryr mig mycket om andra människor och vill ta hand om dem och är engagerad i allt och alla. Jag glömmer mig själv kanske, men det är något man får jobba på.

Vad är det du gillar mest med ditt vackra hår?
Jag älskar mitt hår! Allt är naturligt lockigt och fluffigt. Jag får tacka min mamma för att det har varit hon som har tagit hand om mitt hår. Min mamma är svensk och hon ville bli frisörska som ung och har alltid tyckt om att fläta och har varit engagerad inom hårvård. Men jag tror också att min pappa som är halv Gambia och halv Nigerian har lärt min mamma hur man tar hand om lockigt hår både på mig och mina syskon.
Kanske därför har jag aldrig upplevt att min mamma har tyckt att mitt hår har varit ”ohanterligt”. När jag var yngre rak permanentade jag mig och hade löshår insytt i mitt hår. Men idag är mitt hår helt naturligt och är min personlighet. Mitt hår är min Blessing!

Vilka hårvårdstips skulle du rekommendera kvinnor med lockigt eller krulligt
hår?

  • Tvätta gärna håret vid 4-5 dagen
  • Ha mycket balsam i håret vid borstning
  • Gör naturliga inpackningar. Jag brukar blanda ägg, oliv olja och avokado. Innan hårtvätt sover jag med oliv olja i håret och tvättar ur den dagen efter.
  • Klipp topparna var andra eller tredje månad
  • Ha leave-in conditioner som återfuktar ditt hår. Jag brukar använda Morrocan Oil när jag väl känner att mitt hår är lite torrt och vill styla det.

Vad skulle du inte rekommendera kvinnor med lockigt eller krulligt hår?

  • Rak permanenta inte håret!
  • Blek inte håret!
  • Borsta aldrig håret torrt
  • Jag råder om man har lockigt hår och vill platta håret för att uppnå rak frisyr rekommenderar jag att besöka en salong som kan gör det åt dig professionellt. Med andra ord undvik att platta håret själv.

För 4 år sedan intervjuade Versatility Beauty&Fashion välkända natural hair stylisten Felicia Leatherwood. En utav frågeställtingarna vi ställde henne handlade om vad hon ansåg om trenden med att kvinnor med lockigt och krulligt hår slutar rakpermanentar sig och istället låter håret växa ut naturligt. Hennes respons var att hon inte ansåg det som en trend utan mer som en rörelse. Håller du med/ inte håller med med Felicia Leatherwood påstående?
Jag tror att det är en trend men inte till 100 %! Jag menar vad är att vara naturlig
egentligen? Den dagen Beyoncé och alla andra svarta kändisar slutar med weave, rak
permanent och hudblekning då kommer jag att se det mer som en rörelse.
Jag tycker att svarta kvinnor i allmänt ska fokusera mer på vart de kommer ifrån och
älska sig själva. Majoriteten av svarta kvinnor försöker att eftersträva den
”eurocentriska” utseendet men blir arga när de inte uppnår det; de bleker sig och har
weaves som inte liknar sitt eget hår – jag menar de ser ut som ett skämt! Man måste
acceptera sig själv! Jag har stora läppar, smal näsa, fräknar och stort hår och jag älskar mitt utseende precis som jag är!
jennifer vbf

Det har varit mycket diskussion kring varför det måste finnas en typ av
kroppsideal. Sedan 2013 handlar det om att kvinnokroppen ska se stark ut och därför är det nya idealet ”Strong is the New Skinny”. Versatility Beauty&Fashion är för hälsa och tycker att träning är det bästa medicinen för både kropp och själ. Men tyvärr finns det tjejer som misstolkar ”idealet” och tränar alltför mycket tills de skadar sig. Och istället för att vila trycker de i sig tabletter för att motverka smärtan som då ger dem möjligheten till att fortsätta träna pga rädslan att gå upp i vikt. Vad anser du om attityden kring det ”nya” kroppsideal?

Jag är en fördetta elit friidrottare och tycker att träning handlar om mental styrka; man ska äta rätt och äta tre gånger om dagen med små mellanmål emellan. Idag mediterar
jag varje morgon, tar långa promenader och gör lite rumpövningar. Att bära på vikter
sliter bara på kroppen i alla fall på min kropp. Man är skapt som man är och man måste
acceptera sin egen kropp. Jag är jätte smal och önskade att jag hade kurvor och har stor rumpa, men så är inte min kropp. Jag accepterar den som den är. Så därför är jag emot trender och skönhetsideal!

Hur ofta tränar du/ hur ofta tycker du man bör träna för att må bra?
För mig, så behöver jag att ta Power walk på mornarna för att komma igång och må bra
psykiskt, sedan jag mediterar och/eller yogar. Innan jag mediterar dricker jag färsk
pressad juice ingefära, lime och ginger och nejlika. När jag mediterar lyssnar jag på
Deepak Chopra där jag följer efter ett program. Allt beror på hur man jobbar och hur ens vardag ser ut. Men det gäller också att man går upp tidigt och lägger sig tidigt.

När Versatility Beauty&Fashion kontaktade dig delade du med dig om att du hade genomgått operation för bröstcancer. Berätta gärna vad det har gett dig för perspektiv i livet. Hur du kände dig då och efter?
Innan operation så tog jag inte det så seriöst. Jag sysselsatte mig och jobbade otroligt mycket. Jag ville inte ta in det, jag överarbetade. Så innan operationen var jag helt slut. Jag kände mig stressad och bar på inre stress så jag kraschade och gjorde destruktiva saker. Och efter operationen var jag nog fortfarande destruktiv. Detta skedde under julen och jag är van att fixa saker själv men fick inte göra något. Men sen så fick jag en wake up call att jag får en chans! Jag skulle nog säga att det här har gett mig ett livskick. Nu är det Jennifer som gäller. 2015 är mitt år! Jag ska göra precis det jag tycker är roligt, inte begränsa mig; ta hand om min familj och min underbara son som har varit världens
stöd.

Versatility Beauty&Fashion har startat Healthy movement with Versatility Beauty&Fashion 2015 där vi vill inspirera kvinnor runt om i världen att sätta mål för att uppnå hälsosammare hår, hälsosammare kropp och hälsosammare själ (inner skönhet) detta år av 2015. Om du skulle joina the movement, vad skulle du sätta för mål för att uppnå:

Hälsosammare kropp, hår och själ (inre skönhet) detta år av 2015?

Hälsosammare kropp
Jag kommer att fortsätta med mina promenader, praktisera yoga, detoxa mig och
äta mer nyttigtigare.

Hälsosammare hår
För att uppnå hälsosammare hår skulle jag vilja tvätta mitt med mera ekologiska
hårprodukter.

Hälsosammare själ (inre skönhet)
Meditation och besöka kyrkan varje söndagar. Att meditera och besöka
kyrkan ger mig en andligt och spirituell inre lugn.

Något annat ni vill tillägga?
Jag tycker att det var jätte kul att träffa Versatility Beauty&Fashion. Ni är i helt rätt spår.Jag tycker att flera tidningar borde representera alla oss kvinnor. Det var just därför jag ville träffa er!

Intervju: av Charity Odum

Related Posts

Giveaway sponsored by Hydratherma Naturals!
Interview with Hanna Thedros!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *