Det bästa vi kvinnor vet är att se bra ut och att känna oss vackra. Och kläder är en utav det viktigaste för oss kvinnor att uppleva oss som snygga samt att ”förmedla” vem vi är. Men har du någonsin fått känslan av att de flesta kläddkollektioner oftast tilltalar till en typ av skönhet? Att de flesta kläddkollektioner skapar ett homogent klädd sortiment som ibland gör det ”omöjligt” för en att sticka ut i mängden? Känner du också ibland att kläder som sägs är skapad för större kroppsformer får dig att se ut som en tält snarare än att den ska framhäva dina vackra kurvor?

Versatility Beauty&Fashion har fått äran att träffa två starka kvinnor med entreprenörsanda där deras mål är att krossa kroppsidealet och vill upplysa de etablerade modevärlden att all kroppsformer är vackert! Möt Sam och Nea från Kenana Design som vill genom deras klädkollektion få kvinnor oavsett kroppsform att känna sig snygga samt att genom kläderna Kenana skapar ska få kvinnor att kunna uttrycka sig vem de verkligen är! 


kenanavbf1

Versatility Beauty&Fashion vill veta vem Sam och Nea är?

Nea: Mitt namn är Nea och jag är i grund och botten kiropraktor men är även en klädddesigner och driver Kenana Design tillsammans med Sam. Utöver mitt arbete älskar jag att vara aktiv; jag är en simmerska och har plaskat i vatten sen jag var 4 år gammal. Jag älskar även att jogga med mina Barefoots skor. Jag gillar att resa och blir inspirerad av olika kulturer jag bemöter.

Sam: Mitt namn är Sam och jag har en akademisk utbildning inom Commercial Intieror Designer och jobbar med inrednings design inom det offentliga rummet. Jag har även studerat mycket vid sidan om men akademiska utbildning inom entreprenörskap och modedesign i 4-5 år. Samtidigt när jag pluggade startade jag två förskolor i Jordbro och har varit personal ansvarig nu i 2 år.

Hur träffades ni och hur kom ni på namnet Kenana och vad betyder det?

Nea: Vi är faktiskt gamla gymnasié-vänner och har känt varandra i snart 10 år. Under gymnasiet tiden var vi inte lika nära vänner som nu.  När jag flyttade till England för att studera berättade Sam för mig om hennes idé om att starta ett kläddmärke som tilltalar alla kvinnor. Jag tyckte om idén och tyckte att vi skulle ge det en chans.

Sam: Idén hade jag burit i mig länge men blev starkare under mitt andra år i gymnasiet.  Jag hade tidigare ett företag som frilans fotograf och företaget hette redan Kenana. När jag la ned företaget för att starta klädd kollektionen med Nea spånade vi efter ett namn på vad vårt företag skulle heta. Jag nämnde Kenana och Nea tyckte att namnet satt som pricken över i:et. Kenana är ett arabiskt ordspråk och är ganska svårt att förklara vad det riktigt betyder. Men det är ett adjektiv dvs. ordspråket har ett abstrakt innebörd. Kenana handlar om att beskydda något värdefullt, att enbart kroppen inte kan skydda det utan själva själen är det som verkligen kan skydda det värdefulla. Historien bakom Kenana fångade vad våra kläder skulle stå för. Kenana är en rörelse där kvinnan själv är delaktig i hennes kläder. Vi vill skapa en kommunikation mellan vår klädkollektion och kvinnorna.

kenanasamneavbf_edited-1

Nea: Kommunikationen är verkligen det som behövs eftersom det saknas idag. Kvinnor ser inte ut som skyltdockorna. Vårt koncept är att få med alla kvinnor, speciellt de kvinnor som är exkluderade i modevärlden.

Sam: Kenana står för att kläder inte sker på ett ställe utan modet är hela världen. Det vi vill också tillägga är att Kenana handlar också om Modesty Dressing- där kvinnor som har religiös band till sina kläddstilar ska också känna sig hörda. Det är en kvinna som har forskat om sambandet mellan kläder och religion. Hon intervjuade kvinnor med kristet, judisk och muslimsk tro och många utav dem anser kläder idag är inte ”anständigt” för deras klädsmak. Därför designar de egna kläder.

Nea: Vi vill helt enkelt knyta ihop säcken. Vårt kläddmärke och kollektion kommer att fungera för många. Det som inte finns kommer vi att skapa. Vi vill skapa kläder där våra kunder kan känna ”Det där är jag!”

Vilken designer inspirerar er och varför?

Sam: För mig är det inte en designer som inspirerar mig utan vanliga människor som jag ser på vardagen ute på gatan. Det behöver oftast inte vara något märkvärdigt. Det kan vara en liten bebis med en cool t-shirt som kan inspirera mig till att skapa något. Jag blir inspirerad när jag är på resande fot. Allt inspirerar mig! Jag som klädd designer måste inte se på en specifik konst eller designer för att bli inspirerad. Jag minns under en lektion när läraren bad oss att teckna ned vår tolkning av en tavla och det gick bara inte för mig. Det kändes inte äkta.  Jag kan komma på något när det verkligen kommer inifrån och då tar jag min tid och leker med mönstret innan det tar sin form.

Nea: Jag tror att det kan gå åt både hållen. T.ex. Afrikanska mönster bara det kan säga mycket för mig eller om jag ser en människa som är färgglad och explosiv det kan inspirera mig. Jag tycker att allt kan vara inspirerande.

Om ni fick välja vem är eran favorit svensk designer?

Nea: Jag älskar Acne.

Sam: Jag har inga favoriter. Jag har svårt för att fastna för en sak. Men om jag fick välja skulle jag säga Monki, eftersom där har de olika designers som har lyckats att få med snygga kläder med större storlekar.

Vart ser ni er själva som designer inom 5 år?

Nea: Vi har pratat om det så många gånger att vi börjar känna lukten av det. Vår dröm scenario inom 5 år är att vi ska ha en butik någonstans i Södermalm. Vi känner att där finns det pulsering och Södermalm har ett artistiskt hjärta som passar vår vision.

Sam: Men i första hand ska vi ha en E-shopping som levererar kläderna internationellt med fullt funktion. Vårt mål är att givetvis först etableras i Stockholm. Men Kenana vill nå ut till kvinnor i kontinenterna Asien, Afrika och Latin Amerika – de kontinenterna som inte är en ”självklarhet” inom modevärlden. När man tänker på modevärlden tänker man automatisk på Paris, London och New York. Vi söker oss till länder som har en ”riktig” kultur. Vi vill inte komma in i modevärlden utan vi vill skapa en rörelse en egen modevärld – där alla kvinnor känner att de är en del av modevärlden.

Har ni haft utsällningar/varit med i något mode fashion show?

Nej inte ännu. Men vi planerar att ha ett bemötande med våra kunder i slutet av juni eller juli. Vi kommer att ha en mini kollektion där våra modeller ska få representera våra kläder. Våra modeller ska ha karaktär och utstrålning och ska representera mångfalden av kvinno-skönhet. Det här blir som en introduktion för oss till våra kunder. Vår stora kollektion kommer förhoppningsvis tills nästa år.

Intervju av: Charity Odum

Bilder: tagen av Charity Odum

Missa inte andra delen av intervju med Sam och Nea från Kenana Design. 

Related Posts

Discover the champion in you!
Skincare tip of the day!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *