Har ni någonsin träffat en kvinna som behärskar olika dansstilar som Dancehall, Afrikanskdans, HipHop, Streetdance, Ballet, Moderndans och som samtidigt blandar ihop det till sin egen stil?Versatility Beauty&Fashion presenterar Sara Galan som har dansat sen barnsbena i Sverige, tränat (Väst)Afrikanskdans i Sengegal och har bott och studerat dans på en utav bästa dansskolorna i New York Broadway Dancecenter. Och förutom dans uttrycker Miss Galan sig genom kläder och hår som speglar hennes energiska personlighet.

sara galan

Berätta för oss: Vem är Sara Galan?
Jag är 30 år och kommer från Stockholm med spansk pappa och svensk mamma. Min mamma är dessutom hälften samer så jag har blandat ursprung. Jag jobbar som dansare och danskoreograf samt undervisar jag bland annat runt om i Stockholm, Sverige och några länder inom Europa. Om man ska beskriva mig som person så är jag väldigt sprallig och har hett temperament fast jag tycker att jag ändå har långt tålamod när det behövs. Jag har mer förståelse nu än när jag var yngre för saker och ting, men jag har väl ärvt pappas temperament tror jag. Så om man ska sammanfatta Sara Galan är hon spansk-svensk med afrikanskt hjärta eftersom jag har förkärlek till Afrika. Jag kan även avslöja att jag försöker att äta mer nyttigare mer än när jag var yngre då jag kunde äta pizza 7 på morgonen och inte bry mig. Men ju äldre man blir, ju mer måste man ta hand om sig för att man är inte 20 år längre och kan köra 24.7 på vilken mat som helst. Så mer grönt och frukt försöker jag se till att äta nu.


Du har en Youtube Channel saragalan där du rör dig rytmiskt till musik med olika dansstilar bland annat dancehall, afrikansk dans, hiphop/streetdance mfl. samt att du hybridiserar dansstilarna. Berätta din hemlighet till din kreativitet?

Jag tror att det är bara att ha ett öppet sinne, att inte vara rädd för att ta in nya stilar och att inte bara fastna i en genre helt och hållet. Jag har västafrikanskdans som bas i allt vilket har stora rörelser, explosivt och snabbt som jag verkligen älskar eftersom det passar och speglar en del av min personlighet kan man säga. Jag gillar att blanda mellan dansstilarna för all dans kommer egentligen från Afrika. Afrika är ju rötterna till all dans som finns idag. Det finns många samband som folk inte riktigt tänker på, till exempel Locking där kan man se många utav benrörelserna kommer tillbaka i dansstilen Sabar från Senegal visa grejer är likadana. Även Popping där man poppar armen och bena fast på ett annat sätt, man ser samband hela tiden.

sara galan1

Många som dansar House brukar oftast blanda det med Sabar och Djembe och på House klubbar brukar de spela Afrobeat House. Så allt hör ju egentligen ihop. Dans kommer från Moderlandet från början och INTE från Ballet. Ballet är jätte bra teknik och det ska man verkligen studera om man vill jobba som professionell dansare just för tekniken och för att vara stark i grunden för att kunna utföra till exempel piruetter, men det är inte där allt ifrån kommer från början. Men som sagt man ska ett ha öppet sinne, ta in så mycket information från olika danser, olika stilar som man kan och ta det till vidare sin egen nivå.

sara galan3

Förutom Sverige har du även tagit danslektioner i USA. Hur skulle du jämföra dessa danslektioner från varje land?
Jag har bott och studerat dans i New York i två år från 2008 till januari 2011 i Broadway Dance Center (ligger i 45 gatan på Manhattan mitt i Centerum) och där är nivån otroligt mycket högre än hemma i Sverige. Deras nybörjar nivå är som fortsättning nivå här i Sverige och deras avancerade nivå existerar inte i landet lagom. De kan till exempel koreografera en hel låt och det ska man helt enkelt lära sig på en gång. Där finns det inte heller utrymme att dadda med folk utan vill man lära sig så måste man fokusera. Medans hemma är vi för bekväma och kör samma koreografi ett tag . Det finns många dansare i Sverige som vill jobba professionellt men jag tror inte den här driven finns för att nå sina mål på samma sätt som där borta, för där är det många som konkurera och där handlar om att starkast är den som vinner helt enkelt. Så min tid i New York var de 2 bästa åren i mitt liv dansmässigt. Jag har lärt mig enormt mycket och har träffat grymma dansare och koreografer bland annat hiphop dansaren Kelly Peters(som även var min mentor på skolan) ochEjoe Wilsom (House Legend) som har House Company Beyond Phenomenon där jag blev officiellt medlem 2009. Jag har tagit in så mycket inspiration och är så mätt och har nu kommit in perioden med att koreografera, utveckla och hitta min egen väg. Men jag kommer att definitivt åka tillbaka till New York igen för att dansa.

Kommer du att ha workshops eller uppträda i Sverige/Utomlands?
Ja den 25 april kommer jag att vara domare för en danstväling Just Move It som äger rum vid Göteborg och kommer även uppträda tillsammans med HipHop gruppen Medina. Fredagen den 29 april har jag dragit igång en välgörenhetsinsamling för Japan katastrofen. Då kommer vi att ha tre olika dansstilar på Danscenter Stockholm de kommer att kosta 70kr styck eller 200kr för tre klasser Sabina Dalfjäll house, Malin Wacking och jag African vs Dancehall och så finns det Yoga klasser Marie Isefält. Alla de pengarna går oavkortat till Rädda Barnen som skickas till Japan för att hjälpa till de drabbade. Söndagen den 29 maj vill man komma på min och Melpos Workshop. Melpo undervisar Dancehall och är Dancehall Queen i Sverige, hon har åkt fram och tillbaka till Jamaica de senaste 7 åren och är inriktad i Jamaicas Klubb steg. Det vi kommer att göra på vår workshop är att hon kommer att representera Dancehall medans jag kommer att representera det jag började med år 2005 African vs Dancehall, dvs fusion mellan Afrikansk dans och Dancehall en dansstil jag kommit på själv. Vi kommer att ha DJ på plats och mina Djembe trummisar. Och från 2 till 5 juni har jag workshop tillsammans med mina mentor Kelly Peters och Brian Green i Göteborg.

Versatility Beauty&Fashion är nyfikna på vad du har för naturlig hårtyp?
Jag har blandning av skandinaviskt hår mörk brun, lockigt vågigt hår. Jag gillar at variera mitt hår. Ibland känner jag för att ha det rakt, naturligt lockigt eller flätat hår. Jag har tidigare permanentat mitt hår rakt, vilket förstörde mitt hår relativt mycket och är inget jag rekommenderar men det var ett experiment då. Det jag kan sträcka mig till är att jag gillar att färga håret, men jag försöker lugna ned mig även i den fronten.

sara galan5

Hur tar du hand om ditt hår?
Jag har alltid varit petig med mitt hår, jag menar det är så för alla kvinnor eftersom håret är kronan på verket för kvinnor. Det är en del av ens personlighet. Så det jag försöker göra är att jag klipper topparna regelbundet och genomför inpackning en gång i veckan. Känner man att håret känns trist och torrt som jag känner speciellt under vinter gör jag fler dunderkurer med balsam och inpackning lite oftare.

Någon Salong eller speciell Frisör som du helst besöker?
Jag har svårt att gå till hårsalonger, eftersom jag litar inte på att de klipper mig så som jag vill. Jag har lärt mig och brukar klippa mig själv. Om jag ska fläta håret går jag till Carro Amira (Roots By Nature). Hon är väldigt duktig på att göra flätor och dreads. Dessutom gillar jag henne eftersom hon vet precis hur ”europisk” hår fungerar när det gäller inbakade flätor så att man inte drar för hårt. Så henne litar jag på.

 

Har du någon/några Hårprodukter som du kan rekommenderar?
En utav mina favoriter är Kerasilk en hårinpackning som får håret att se jätte glansigt ut. Vill man ha en billigare alternativ när man inte har så mycket pengar i kassan ibland så rekommenderar jag Wellas inpackning som kostar 70kr vilket är väldigt bra. Denna brukar jag använda då två gånger i veckan.

Smink eller Naturell?
Jag skulle vilja säga naturell att man är så naturlig snygg. Men jag föredrar smink fast åt det naturliga hållet. För mig kan det räcka med rosa läppglans, rouge som framhäver mina kinder på ett naturligt sätt och mascara. Mina läppar och ögon är de jag vill mest markera när jag sminker mig.

Vad är din Favorit sminkmärke?
Ett märke jag gillar eftersom jag har känslig hy är Clinique och de använder inga parfymer i deras produkter och är allergitestad. En läppglans jag hittade i New York som heter NYC som kostade enbart 2 dollar och håller hela dagen är även min favoritmärke. Ett alternativ till NYC läppglansen är Juicy Tubes från Lancome som jag älskar. Maybeline Lash Stiletto kan jag definitivt rekommendera för de som vill få långa ögonfransarna. En annan smink som jag har fastnat för som jag köpte i New York, fast finns även att beställa på online butiken eleven.se är en vaselinrouge som ger en fin glans på kinderna på ett naturligt sätt jämfört med vanliga rouge som gör att det ser för kakigt ut.

Beskriv din unika klädstil.
Jag gillar att blanda och det beror helt enkelt på vad man är på för humör. Jag gillar afrikanska tyger och brukar sy själv. Vill även tillägga att jag designar och syr mina egna scenkläder.

sara galan7

Jag menar inte att jag har en hel afrikansk dräkt som en ”proud african mama” det är definitivt inte min stil, men till exempel en snygg topp eller ett bälte ja helt enkelt små detaljer av afrikanska mönster. Sen gillar jag det som passar och framhäver ens kropp fast på ett smakfullt sätt. Klackar gillar jag också. Men min stil är mera Urban/avslappnad med afroinslag.

sara galan8 sara galan9

Vart går du helst och shoppar?
Jag går vart som helst bara jag tycker att de har fina kläder. Det behöver inte vara någon speciell märke och jag har aldrig varit nån designer fanatiker. Hittar jag ett plagg för 10 kr som ser snyggt ut så rockar jag det tills jag tröttnar. Jag kan gå till HM som har snygga bas kläder, BikBok, Monki, Gina Tricot och så gillar jag också att gå på vintage affärer där man kan hitta snygga kläder som inte alla andra har. Jag gillar som sagt att blanda med gammalt och nytt. Jag menar om allt ser vrål nytt ut tycker jag att det ser rätt osmakligt. I New York var min favorit affär Forever 21, vilket är lite åt HM hållet fast ändå inte. De får in nya kläder hela tiden och har kläder som passar alla snygga eller budget för dem som pluggar och har inte råd. Det fanns även rätt mycket Second Hand och Vintage affärer i New York och min favorit var Bedford Avenue som låg i Brooklyn.

Sista frågan: Vad är ditt Livsmotto?
Att man försöker vara nära sig själv så mycket så möjligt. Det är viktigt att man tar hand om sin insida nämligen att ha kontakt med sitt ”inrejag” för att må bra i längden. Det kan man utföra genom till exempel meditation eller yoga men jag har inte kommit dit ännu, eftersom jag är så sprallig. Men jag försöker att ha min egen kontakt med Gud och mig själv. Alla har sina egna lilla oaser och det kan vara vad som helst. Att stå för det man gör är också ett livsmotto jag försöker följa efter.


Intervju: av Charity
Text: Charity
Bilder: Lånad av Sara Galan
Besök Sara Galans Youtube channel här och Myspace page här

Related Posts

INTERVIEW WITH FELICIA LEATHERWOOD!
INTERVIEW WITH SALEEMAH CARTWRIGHT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *