Versatility Beauty&Fashion har fått äran att intervjua en oerhört vacker kvinna som förstår sig på långt till kort hår, krulligt till rakt hår, grovt till tunt hår. Hennes kunskap förklarar hennes starka passion för hår, inte bara en typ av hår, utan alla hårtyper som finns. Möt Sarah Åsard ägaren av multihår salongen Urbanhair,som ligger söder om Stockholm, som tar emot kunder oavsett vilken hårtyp du har. Sarah Åsard med sin Gudomliga Skönhet och harmoni får dig att känna dig avslappnad när hon väl behandlar ditt hår. Men innan hon väl gör det konsulterar hon dig först, oavsett om du är ny eller gammal kund, innan behandlingen sätts igång för att få det bästa resultatet när behandlingen är färdig . Miss Åsard är själv väldigt mån om sitt eget hår och använder bara produkter som är skonsamt för håret. Hon föredrar att sminka sig naturligt och gräver i hennes killes kläddgarderob när hon väl tröttnar på sin feminina kläder.

Hur ser en hårstylist dag ut på salongen?
En dag på Min salongen varierar kraftigt, jag gör aldrig samma behandling dag in och dag ut. Det är därför jag älskar mitt jobb eftersom det aldrig blir enformigt. En dag på jobbet ger mig oerhört mkt allt från givande samtal med kunder till att förgylla någons vardag med en het ny och trendig frisyr!

tumblr_inline_mm2jmyeL3p1qjtxy8

Vilka har ni som målgrupp till Urbanhair?
Vår främsta målgrupp är nog kvinnor som verkligen behöver bli hörda. Våra kunder har fått höra allt från att d har för tunt till för tjockt hår för att få en passande frisyr. Vi tänker inte på att Anna från Sverige kanske har lika svår hanterligt hår Som Aida från gambia och att alla oavsett hårtyp har sina kamper för att vinna en lyckad hair dAy. Ena kanske har svårt att få volym medans den andre har svårt att dämpa sin. Så vår målgrupp är nog kvinnor och tjejer som finner sig i den gråa Zonen dom som kanske har för lockigt, eller aldrig lyckas få bort sina röda pigment vid en färgning, kunder som behöver någon som kan tillfredställa just deras behov.

Vad ska man tänka på när man bestämmer sig för att rakpermanenta håret?
1.Konsultera med en frisör och se hur starkt ditt hår är och fråga vad du kan förvänta dig och hur rakt det blir

2.Om du blir nöjd med svaret och vill göra behandlingen så ska du be din frisör att pensla någon millimeter från hårbotten och försöka undvika hårbotten totalt förutom vid hårfästet där det behövs för bästa resultat.

3.Det du nu gjort är en kemisk behandling och håret är i starkt behov av proteiner. Precis som en färgning har du tömt hårstrået på ca 40% av dess protein innehåll och därför är det viktigt att du rådfrågar din frisör för det bästa och mest effektiva produkterna för en bra efterbehandling!

Tänk på att när man gör en rakpermanent så avlägsnar man hårets elastisitet vilket gör att det blir svårare för håret att locka upp sig. Även fast det blir rakt av behandlingen så kommer du behöva styla håret efter för att få den glansiga och naturliga känslan!

tumblr_inline_mm2jo1lCaz1qjtxy8

Vad ska man tänka på om man vill göra lockpermanent?

1. Konsultera med din frisör, ta reda på om ditt hår klarar av en sådan stark behandlig.

2. Tänk på att en lockpermanent måste växa ut så när du väl tröttnar på det så kommer du ha rakt i hårbotten och lockigt på längderna. Dessa längder kan inte rakpermanentas så antingen måste du klippa av längderna eller ha dom så tills det vuxit ut. Därför är det kanske inte den bästa behandlingen för någon som varierar sin frisyr ofta!

3. Du ska inte göra en lockpermanent på ett hår som har rakpermanentats det kommer inte bli någon resultat utan lämna dig med ett väldigt slitet och förstört hår.

4. Be din frisör att rekommendera De produkterna som behövs för en bra efterbehandling.

Vad bör man tänka på om man vill bleka sig om man har rakt/vågigt/lockigt/krulligt hår?
Om du vill bleka ditt hår så spelar det ingen roll om du har rakt, vågigt eller lockigt hår. FrågAn är vad du gjort med ditt hår, hur mörkt hår du har och hur ljust hår du vill ha.

Alla kemiska behandlingar bör utföras på en salong och inte hemma. Färg är en väldigt svår behandling och det krävs någon utbildad eller erfaren för att nå bästa resultat på skonsammaste sätt.

När mina kunder vill bleka sitt hår så går vi alltid igenom vad kunden gjort tidigare och vad hon kan förvänta sig.

Sen är det viktigt att du får se en färgkarta för att kunna peka ut exakt hur ljust du vill ha. Det största misstaget frisörer gör är att dom använder för stark väte när dom bleker och det är oftast det som sliter på håret.

Viktigt att preparera håret med proteiner och fukt både innan och efter behandlingen, än en gång be din frisör gå igenom va du behöver både för att bygga upp håret igen men även för att bibehålla rätt färg.

tumblr_inline_mm2jpjU5Sr1qjtxy8 tumblr_inline_mm2jq6gPSM1qjtxy8

Om man vill kombinera färg med rak/lockpermenatnt vad bör man tänka på?

Det går att färga på permanentat hår jag gör d ofta men det viktigaste är att kunden verkligen lysstnar på mig för att hon inte ska förstöra sitt hår. Om du har permanentat håret så hade ja färgat ditt hår efter men ändå väldigt tätt inpå. På detta sätt så får du en utväxt samtidigt för både permanent och färg. Denna metod gör att du inte behöver pensla på permanenten på den färgade delen nästa gång, utan enbart på den nya utväxten för att sedan kunna fylla på med färg efter. Om håret är tillräckligt starkt Så kan man permanenta på redan färgat hår men Aldrig på blekt hår. Efter man färgat på behandlat så är det nu ännu viktigare än nångonsin att mata håret med proteiner Regelbundet!

Ni utför BB (Brazilian Blowout) och några salonger i Sverige har det förbjudits att använda BB. Hur kommer det sig att Ni utför det? 
Brazilian blowout är inte förbjudet på någon salong, tex på vår salong har vi ett intyg från läkemedels Verket att vår brazilian blowout solution är godkänd. Däremot förra året så drog dom in alla solution och lanserade en ny. Det har blivit en stor debatt ang detta och det finns fortfarande många oseriösa märken som är kopior och som är förbjudna. Men eftersom många börjar på brazilian så blandar man ihop alla. Som sagt så jobbar vi endast med ett märke som även är orginalet och den heter Brazilian Blowout, och den är som sagt inte förbjuden!

 tumblr_inline_mm2jrluRQj1qjtxy8

Har det någonsin hänt att en kund önskade sig en typ av behandling som Ni var tvungna att avråda henne/honom?
Det händer ofta att kunder vill ha någon form av behandling som ja kanske avråder. För mig innebär inte yrket frisör bara någon som klipper, färgar och sen skickar hem en kund. Utan jag behandlar mina kunder så som jag själv hade velat bli behandlad. Vilket innebär att om en kund vill bli platina blond och jag vet att hennes hår inte skulle klara av det just då så hade jag inte bara avrådit men även avstått från behandlingen. Istället hade jag gjort en plan åt henne och kommit på något annat eller kanske sagt åt henne att vi får ta det stegvist så att hon kanske kan hamna där om ett halv år istället. Det är viktigt att man säger ifrån som frisör för ibland finns d kunder som verkligen inte bryr sig om sitt hår går av. Då tänker jag ok men om någon ser dig på stan och frågar vad du gjort och hos vem så drabbar det inte bara dig längre utan nu ligger min salongs namn i skiten också!
Man får tänka på att alla kunder är små ambassadörer och förstör man någons hår så förstör man sitt rykte. Därför säger jag nej även om en kund erbjuder hur mycket pengar som helst.

Eftersom du är en hårstylist och vet i princip allt om hårbehandling, vill Versatility Beauty&Fashion veta hur du tar hand om ditt hår?
Mitt hår brukar oftast vila i en weave (hårförlängning). Mest för att jag oftast inte hinner styla det som jag hade önskat. Jag gör en brazilian blowout i mitt hår ca var 3dje månad. Denna behandling seglar in ett protein lager på hårets yta så jag får en sorts Sköld som skyddar. Eftersom jag blekt upp slingor i mitt hår så tvättar jag det var tredje till var fjärde dag. Mitt hår precis som alla behandlade hår behöver extremt mycket fukt. Och istället för att sätta på en massa krämer som innehåller fukt så är det bästa att tvätta och gör en inpackning. Jag plattar mitt hår varje gång jag tvättar det och därför är det viktigt för mig att använda en bra värme skydd som skyddar upp till 200 grader då min plattång ( som det flesta) blir 190 grader varmt.

Har du någonsin gjort något mot ditt hår som du har ångrat?
Varje gång jag ångrat något me mitt hår så har det varit när jag testat frisörer i utlandet. Alltid när jag reser så besöker jag frisör för att se hur andra jobbar. När jag va i London för några år sedan så gjorde jag en weave precis innan jag skulle åka vidare till USA. Det såg ut som en hjälm och det kändes som om dom hade flätat in ögonbrynen också, jag kunde inte röra på en enda muskel i ansikten. Jag hade så ont under hela den åtta timmars långa resan och ångrade mig kraftigt när jag hade kommit fram medans jag höll på att plocka ur det.

Vilka hårprodukter använder du som du kan rekommendera andra?
I mitt badrums skåp finns just nu pureologys super smooth shampoo och balsam. Som är Redkens veganska serie som tynger ner och återfuktar och tynger ner torrt och frizzigt hår. Sen har jag Redkens extreme Cat som är en protein kur. Jag älskar den för att man inte behöver ha i den lika länge som vanliga inpackningar och så tillför den enorm styrka åt svagt hår. Jag har Redkens fabricAte som värme skydd och marrocansk argan olja som extra fukt och glans när jag stylat klart. Jag rekommenderar verkligen Redken som produkt serie sen så kan man skräddarsy en egen serie inom Redken för just ditt hår. Det bästa är att gå till din frisör för hon vet exakt vad du gjort och vad du behöver. Produkter och hår är som matematik. Tex När du gör en behandling så förlorar du x antal proteiner och y mängd fukt får man en bra matematiker (frisör) så löser man summan. Och det är nyckeln att addera de som saknas för att håret ska bli helt igen. Så beroende på vad du utsätter ditt hår för vare sig det är mycket sol eller mycket kemiska behandlingar så finns det något som behövs för att reparera ett hår eller kanske bara förbättra!

tumblr_inline_mm2jt3Adiw1qjtxy8

Naturligt eller MakeUp?
När det gäller smink så är jag mer åt det naturliga tror jag. Jag använder mascara, solpuder ögon bryns penna. Går jag ut så lägger jag till läppstift. Äger typ inte ens ögonskugga, är inte alls för mycket smink.

Vad gillar du mest med ditt vackra utseende?
Jag tror inte att jag har någon favorit del när det gäller mitt utseende. Tror liksom allt blir bra när det sitter ihop. Men jag kan säga att de flesta kunder ger mig komplimanger för mina ögonbryn så d går hem har jag förstått.

Har du något/några skönhetstips som du vill dela med dig?
När det gäller skönhet så är jag verkligen och då menar jag verkligen dålig. Använder typ fortfarande samma kräm för ansikte och kropp. Och använder samma dush tvål för både kropp och ansikte så jag behöver nog tips själv!

Beskriv din fashion of style?
Min stil är ganska enkel inte så extreme gillar bekväma kläder ibland lite maskulint mer är feminimt. Tittar ofta i min killes garderob när jag tröttnat på min!

Vart går du helst och shoppar highfashiondesignade butiker eller basklädds affärer?
När jag väl shoppar så tittar jag alltid in på Solo, Fifth avenue Shor repair, Whyred och Acne. Gillar att shoppa bas kläder på Monki och Weekday eftersom d är både fina och billiga. Gör inte så mycket om de har dålig kvalité med mitt yrke så får jag färg och stänk på kläderna dagligen. Och så har det blivit mer och mer på top shop nyligen, personligen tycker jag att det är en djungel i den butiken men jag har en kund som jobbar där och hon plockar alltid ihop grymma outfitts till mig så jag har henne att tacka. När det gäller skor, jeans, väskor och jackor så föredrar jag design märken basplagg som t- shirts och arbets kläder mm blir det mer budget köp!

Sista frågan: Vad anser du om skönhetsidealet?
Om jag ska vara ärlig så vet jag inget om skönhetsidealet idag. Vet inte vad tidningar, tv eller folk i huvudtaget är ute efter. Jag har aldrig känt mig vacker när jag tvingat på mig eller sminkat mig som någon annan vill. Det spelar ingen roll hur mycket alla ger dig komplimanger om du inte själv känner dig vacker så Kommer du bara utstråla osäkerhet. Allt varierar väl från kultur till kultur. Jag är själv halv Nigerian och jag vet att alla från den sidan tycker att jag saknar kurvor och kvinnlighet. Man ska gärna vara bastant där och kraftig. Hemma i sverige hade mina släktingar från Nigeria varit överviktiga. Så jag har ingen aning låter mig inte påverkas så pass mycket. När mina kunder visar bilder på Beyonce och vill se ut som henne i håret så tror jag inte att det beror på att de tycker att man ska se ut så. Utan att de genuint tycker att det är fint. Alla får göra sitt och jag är tacksam över att vi är på rätt väg i median. Mina barn kommer att få se mörka, ljusa, smala och kraftig människor i rutan och då kommer allt vara “normalt”!

Intervju: av Charity
Text: av Charity
Bilder: Fotograferad av Charity, Versatility Beauty&Fashion

Related Posts

INTERVIEW WITH ANNA MUNYUA (IN SWEDISH)
INTERVIEW WITH KEN BURKEEN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *